مدیرکل پشتیبانی امور فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم خبر داد:

تصویب مرخصی تحصیلی برای زائران راهیان نور/ تلاش برای اعزام ۱۰۰ هزار دانشجو

مدیرکل پشتیبانی امور فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری با اشاره به تایید مرخصی تحصیلی برای دانشجویان زائر راهیان نور در سال جاری گفت: کاروان‌های راهیان نور از اول بهمن‌ماه تا ۱۰ اسفندماه به این مناطق اعزام می‌شوند و تلاش می‌کنیم امسال ۱۰۰ هزار دانشجو در این سفرهای معنوی شرکت کنند.

تصویب مرخصی تحصیلی برای زائران راهیان نور/ تلاش برای اعزام ۱۰۰ هزار دانشجو

به گزارش روابط عمومی وزارت علوم،  نشست شورای سیاستگذاری قرارگاه شهید علم‌الهدی اخیراً با حضور حسین سیمایی وزیر علوم، تحقیقات و فناوری، در محل این وزارتخانه برگزار شد.
سیمایی اردوی راهیان نور را فرصتی برای تقویت و پررنگ‌تر شدن تعلقات ملی، مذهبی، فرهنگی، دینی، وطنی و انقلابی دانست و گفت: دانشگاه‌های کشور فقط مرکزی برای تربیت عالم و متخصص نیست، یکی از کارکرد‌های دانشگاه‌های ما پس از انقلاب اسلامی تربیت متخصص فرهنگی و ارزشی است.
مهدی بادپامد یرکل پشتیبانی امور فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم، در گفت‌وگو با خبرنگار گروه علمی ایرنا در مورد این نشست و مصوبات آن برای اعزام کاروان‌های مختلف راهیان نور اظهار داشت: این دوره از سفر‌های راهیان نور از اول بهمن تا ۱۰ اسفند با هماهنگی سازمان بسیج دانشجویی و با همکاری وزارت علوم، وزارت بهداشت و دانشگاه آزاد اسلامی و دانشگاه‌های کشور برگزار می‌شود. البته سفر‌های راهیان نور معمولاً در پایان اسفند ماه و تعطیلات نوروز انجام می‌شد که با توجه به آغاز ماه مبارک رمضان از ۱۲ اسفند، امسال سفر‌های راهیان نور جنوب برای بهمن برنامه‌ریزی شده است.
وی ادامه داد: با توجه به برقراری کلاس‌ها در این زمان، در جلسه یادشده درخواست مرخصی تحصیلی برای خادمان سفر راهیان نور و زائران دانشجو در قرارگاه مرکزی شهید علم الهدی مصوب شد و جهت اعلام رسمی به دانشگاه‌ها طی نامه‌ای به معاونت آموزشی وزارت علوم این مسأله را درخواست کردیم. همچنین امسال ۲ هزار نفر دانشجوی خارجی نیز از مناطق هدف راهیان نور زیارت خواهند کرد.
بادپا در مورد تعداد دانشجویان و خادمان نیز گفت: بر اساس گزارشی که در جلسه ارائه شد، سال ۱۴۰۲، ۸۱ هزار نفر به راهیان نور در جنوب، غرب و شمال غرب کشور اعزام شده‌اند. بر اساس مصوبه‌ای که در سال ۱۳۸۳ ابلاغ شده بود دانشگاه‌ها باید برای اعزام ۲ درصد تا از ۱۰ درصد از دانشجویان دانشگاه خود اقدام کنند؛ بنابراین در سال‌های گذشته با هماهنگی قرارگاه مرکزی شهید علم الهدی اعزام سقف ۱۰ درصد در دستور کار قرار گرفت تا جوانان بیشتری در این کار فرهنگی بزرگ مشارکت یابند.

وی افزود: البته با وجود تأکید بر اعزام ۱۰ درصد از کل دانشجویان کشور (حدود سه میلیون و ۲۰۰ هزار نفر) به اردو‌های راهیان نور، این امر هنوز محقق نشده است ولی در حال برنامه‌ریزی هستیم و به این سمت می‌رویم و‌امیدواریم امسال به این رقم نزدیک شویم. بنابراین برنامه‌ریزی برای اعزام ۱۰۰ هزار نفر دانشجو انجام شده است.
۵۳ درصد زائران راهیان نور، سفر اولی بودند
به گفته بادپا با توجه به اینکه آخرین رقم اعزام دانشجویان به سفر‌های راهیان نور قبل از همه‌گیری کرونا در سال ۱۳۹۸ حدود ۳۰ هزار نفر بوده است. با توجه به وقفه دو ساله در اعزام راهیان نور به جنوب کشور در سال‌های ۹۸ و ۹۹ و زمینه‌های شیوع بیماری در سال ۱۴۰۰، اعزام حداقلی این اردو‌ها در ۱۴۰۰ با تعداد ۳۲ هزار نفر در حالیکه در سال ۹۷ تقریباً ۷۹ هزار نفر دانشجو زائر راهیان نور بودند. با توجه به درگیر و تعطیلی دانشگاه‌ها در ایام کرونا در تابستان سال ۹۹ و سال ۱۴۰۰ امکان برگزار اردو میسر نبود و در سال ۱۴۰۱ با برنامه‌ریزی انجام شده در قرارگاه مرکزی شهید علم الهدی برای اولین بار پس از باز گشایی دانشگاه‌ها استقبال قابل توجهی از اردو‌های راهیان نور انجام شد.
وی در مورد آمار دانشجویانی که سال گذشته به راهیان نور اعزام شده‌اند نیز گفت: سال گذشته ۸۰ درصد دانشجویان در مقطع کارشناسی، ۱۳ درصد در مقطع کاردانی، ۴ درصد در مقطع ارشد و ۲ درصد دانشجوی پزشکی عمومی و ۱ درصد مقطع دکتری تخصصی بوده‌اند. همچنین ۵۳ درصد زائرین راهیان نور سفر اولی بوده‌اند، ۲۸ درصد برای بار دوم، ۱۰ درصد برای بار سوم و ۹ درصد بیش از ۳ بار در این سفر حضور داشتند که بخش زیادی از آن‌ها از خادمین راهیان نور دانشگاه‌ها نیز می‌باشند. افزون بر این، ۶۰ درصد دانشجویانی که سال گذشته به این اردو‌ها اعزام شده‌اند، دانشجوی عضو بسیج دانشجویی نبوده‌اند یا عضو فعال نبودند.
مدیرکل پشتیبانی امور فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم، افزود: مصوبه دیگر بر اساس درخواست وزیر علوم، غنی‌تر شدن این سفر‌ها با برنامه‌های معرفت افزایی بود. همچنین قرار شد اعزام راهیان نور در اولویت اردو‌های فرهنگی دانشجویان به طور کلی قرار گیرد و فقط دانشجویان فعال فرهنگی برای اعزام به این اردو‌ها انتخاب نشوند تا بتوان دانشجویان علاقه‌مندی که فعالیتی در تشکل‌ها نیز ندارند را برای اعزام به این برنامه فرهنگی ارزشمند مشارکت داد.
ایاب و ذهاب؛ مهم‌ترین مشکل اردو‌های دانشجویی
بادپا در مورد اسکان دانشجویان نیز اظهار داشت: علاوه بر ظرفیت‌های اردویی سابق، استفاده از ظرفیت اسکان دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر و دانشگاه شهید چمران اهواز در دستور کار قرار دارد و هماهنگی‌های بیشتری در خوابگاه‌ها ظرفیت خوابگاهی و دانشجویی است.
وی در مورد دیگر مصوبات این جلسه گفت: در مورد بازنگری وظایف قرارگاه شهید علم‌الهدی، با تأیید وزیر علوم علاوه بر سیاستگذاری و برنامه‌ریزی راهیان نور در این قرارگاه هماهنگی‌ها و امور مربوط به اربعین حسینی دانشگاهیان، اردو‌های جهادی و اردو‌های راهیان پیشرفت در دستور کار قرارگاه‌های استانی شهید علم الهدی قرار بگیرد.
بادپا مهم‌ترین مشکل اردو‌های دانشجویی چه اردو‌های جهادی، چه راهیان نور و راهیان پیشرفت و سایر رادو‌های دانشجویی را تأمین هزینه ایاب و ذهاب دانست و گفت: بحث ایاب و ذهاب و هزینه بالای آن مهم‌ترین مشکل در این زمینه است. رؤسای دانشگاه‌ها، معاونین فرهنگی و تشکل‌های دانشجویی به همین دلیل از وزارت راه و شهرسازی و سازمان راه آهن که غالبا با تسهیل امور کاروان‌های دانشجویی همکاری نمی‌کنند، شکایت دارند. یکی از درخواست‌های وزارت علوم از راه‌آهن این است که بتوانند برای اعزام کاروان‌های دانشحویی همکاری کنند که تاکنون این اتفاق نیفتاده است. قطار امن‌ترین وسیله برای اعزام دانشجویان است و‌امیدواریم با هماهنگی‌هایی که انجام می‌شود مسئولین راه آهن همکاری ویژه‌ای با دانشگاه‌ها داشته باشند.